Leie Bobil i Botswana – Tips og guide til bobilturen

Publisert av Bobilguide den

Lokalisert i sørlige Afrika er Botswana et av Afrikas mest populære reisedestinasjoner. Botswana har 2 millioner innbyggere og grenser til landene Zimbabwe, Sør-Afrika, Namibia og Zambia.

I hovedsak er Botswana et trygt og spennende land som tar imot mange turister årlig og samtidig tilrettelegger for at turister selv kan leie og kjøre egne bobiler på safari i nasjonalparkene.

Fakta om Botswana

 • Botswana er like stor som Madagaskar, litt mindre enn Texas og litt større enn Frankrike.
 • Kalahari ørkenen dekker 80% av landet som definerer klimaet i landet, fra tørt til semi-tørt.
 • Hovedsakelig er Botswana et flatt land hvor de to høyeste fjelltoppene er begge på omkring 1400 meter o.h.
 • Okavango elven renner igjennom Kalahari ørkenen og skaper et unikt økosystem som er hjem til over 120 000 elefanter og andre flotte dyr.
 • Landet har en stabil politisk situasjon og er en av de bedre økonomisk-stilte landene i sørlige Afrika, mye takket være landets store mineralrikdom og turisme.
 • Landet har hatt en stødig og sterk økonomisk vekst siden 1966.
 • Botswana har et av verdens høyeste forekomster av HIV/Aids og regjeringen arbeider aktivt med å forebygge sykdommen.
Opplev dyreriket på nært hold

Når er det best å reise til Botswana?

Botswana er et land som er velsignet med dramatiske landskap og ville dyr og på grunn av store vær-variasjoner vil det være noe å oppleve hele året rundt.

Hvis du ønsker å reise på safari vil tørkesesongen samle dyrene til vannhull og elvebredder, mens under regntiden vil landet blomstre med friskt livgivende gress og nytt liv.

Perioden Juni til September er hva Botswanas turistmyndigheter selv anbefaler turistene.April til Oktober

Tørkesesongen starter i April og varer frem til Oktober, i dette tidsrommet vil det være størst sjanse for å oppleve dyrene på nært hold ettersom dem samler seg omkring vannkilder.

Juli til Oktober er høysesong i Botswana, hvor Oktober er den varmeste måneden. Høysesongen gjør også at prisene stiger og tilgjengeligheten på innlosjering faller, så her må man bestille tidsnok.

November til Mars

Regntiden starter og mange veier blir ufremkommelige gjørmehull. Hvis du derimot reiser til Botswana for å titte på fugler vil dette være tidspunktet å gjøre det på, spesielt i Okavango og Moremi.

Desember til Mai er kjent som den «grønne tiden». I disse månedene er slettene og naturen på sitt mest fruktbare. Den store veksten i buskas og høyt gress kan gjøre dyre-opplevelsen litt vanskeligere.

4×4 bobil i Botswana med taktelt /Autoeurope.no

Kan du kjøre alene på safari?

Botswana tilrettelegger for selvkjørende safari turister og har god skilting underveis. Å krysse grensen til nabolandet Zimbabwe for å oppleve Victoria Falls er heller ikke forbundet med vanskeligheter.

Botswana har en rekke turist destinasjoner som tilrettelegger for bobil og selvkjørende safari-ferie i landet.

De nordlige parkene i Botswana er åpne året rundt for selvkjørende safari i 4×4 kjøretøy. Derimot bør du unngå regntiden som gjør mange veier ufremkommelige for uerfarne sjåfører.

Se ledige bobiler med 4×4 på AutoEurope.no

Bushwalk med guide

Hvordan er veiene i Botswana?

Veiene i Botswana linker landet sammen og er godt vedlikeholdt, å reise igjennom naboland for å komme inn til Botswana skal ikke by på problemer.

Når du kjører på veiene i Botswana må man huske på at veiene krysser åkerland og reservater. Det er derfor frarådet at uerfarne sjåfører kjører etter solnedgang på grunn av farene en kollisjon med et stort dyr kan medføre.

Trafikkregler i Botswana

 • Man kjører på venstre siden av veien.
 • Minimum alder på sjåfør er 18 år.
 • For å leie bil må sjåføren være minst 18 år og ha hatt et førerkort i minst 1 år.
 • Internasjonalt førerkort kan brukes i 6 måneder etter man har ankommet.
 • Setebelter er påbudt.
 • Fartsgrenser er 120 km/t i utkantstrøk, 100 km/t når man nærmer seg by-områder, 60 km/t i landsbyer og 30 km/t i tettbebygde strøk.
 • Barn og babyer må bruke tilpassede barneseter.
 • Mobiltelefon er ikke tillatt mens man kjører.
 • Nødnummeret er 999.

Internasjonalt førerkort

Når du skal kjøre bil og bobil i Botswana trenger du et internasjonalt førerkort. Dette kan du bestille på nett.

Krav ved internasjonalt førerkort

Du kan enkelt bestille et internasjonalt førerkort på Kna.noNaf.no eller besøke ett av deres trafikkstasjoner.

Er det trygt?

Botswana er regnet som et av Afrikas tryggeste turistdestinasjoner og landet har lang erfaring med å ta imot turister som ønsker å oppleve landet, naturen og dyreriket. Vaksiner man bør ta før man reiser er:

 • Gulfeber
 • Malaria

Kriminalitet rettet mot turister er svært sjeldent, men som i resten av verden bør man utvise sunn fornuft. Ta normale forhåndsregler og bruk sunn fornuft. Ikke vandre alene i by-områder man ikke kjenner, ikke vise frem alle kontantene man har, etc.

Under safari og besøk i nasjonalparkene skal man høre på sikkerhetsreglene og rådene fra de lokale guidene som kjenner området og dyrene best.

Se ledige bobiler på Autoeurope.no og les mer om å leie bobil i usa.