Bevege seg i bobil under kjøring?

Publisert av Bobilguide den

Hva er reglene for bruk av bobil under kjøring? Har passasjer lov til å sove, lage mat eller gå på do mens man kjører bobil?

Mange tror kanskje at man kan bruke bobilen som vanlig under fart, men det kan man ikke. I veitrafikkloven er reglene ganske klare. Akkurat som i en vanlig bil må fører og passasjerer bruke sikkerhetsbelte under kjøring.

Man har derfor ikke lov til å lage mat, sove i sengen eller bevege seg rundt i bobilen under kjøring.

Feste av barn i bobil

Her kan vi gå over punktene fra veitrafikkloven angående korrekt sikring av barn i kjøretøy og bobil.

I kjøretøygruppene M1, N1, N2 og N3 hvor M1 er personbil hvorav også de fleste bobiler medregnes gjelder disse kravene fra forskrift om verneutstyr.

  • Der bilbelte er montert, skal barn lavere enn 150 cm bruke godkjent sikringsutstyr som er tilpasset barnet eller slikt utstyr i kombinasjon med ordinært bilbelte.
  • Der det ikke finnes godkjent barnesikringsutstyr, kan barn under 150 cm og over 135 cm bruke ordinært bilbelte.
  • Der bilbelte ikke er montert, skal barn yngre enn 3 år ikke transporteres, og barn som er 3 år eller eldre, men lavere enn 150 cm, skal ikke transporteres i fremre seterad.
  • Barn skal ikke transporteres i bakovervendt sikringsutstyr med kollisjonspute foran uten at kollisjonsputen er deaktivert manuelt eller automatisk.

Alle i bobilen må derfor sikres under kjøring, enten i seter eller rundt dinettene(sitteområdet ved bord).

Ikke glem å sikre hunden i bobilen

Ikke glem å sikre hunden og løse gjenstander

Kjører du i 80 km/t vil en hund på 20 kilo potensielt treffe sjåfør eller passasjer med en kraft på 12.5 tonn. Det er derfor viktig å sikre både hund og at andre løse gjenstander som gassflasker, bordplater etc er sikret under kjøring.


0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Avatar placeholder

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *