Nytt Vindu i bobil og caravan – Hvordan skifte vindu

Publisert av Bobilguide den

Vinduer blir slitt med årene og dette gjelder også i bobil og campingvogn, heldigvis kreves det ikke noen spesielle kunnskaper eller verktøy for å skifte et vindu i vogna selv.
Her skal vi se litt på hvordan man går frem når man skal måle opp og skifte ut et vindu i campingvogn og bobil.

Et vindu som kondenserer er et tegn på at det klart for utskiftning, heldigvis er det ikke så vanskelig å bytte vindu i caravan selv.

Ett nytt vindu kan man bestille på nett, f.eks via nettbutikken scandihills.no hvor man kan velge mellom flere varianter og spesialbestille til sine mål.

Vippevindu til bobil/Campingvogn /Scandihills.no
Dometic SEITZ S5 Skyvevindu til bobil/campingvogn /Scandihills.no

Start med å ta mål av ditt eksisterende vindu.

Løsne den innvendige rammen rundt vinduet
Ta mål av ditt eksisterende vindu

Ta mål av ditt eksisterende vindu. Her skal du måle lysåpningen, altså selve «hullet».

For et standard rektangulært vindu i bobil eller campingvognen skal du måle lengde og høyde.

Mål dybden av vinduet

Bytte vindu i campingvogn eller bobil

Utstyr til å skifte et vindu i bobil eller caravan

Mål samtidig dybden av vinduet ved å skli inn en linjal til den treffer ytterkanten av vinduet.

Når du har mottatt ditt nye vindu kan du gå igang med å skifte ut det gamle med det nye på bobil eller campingvogn. Start ved å fjerne den innvendige rammen og dytt inn en tynn sparkelspade av plast på utsiden for å løsne vinduet forsiktig uten å etterlate skade.

Ha vinduet åpent slik at du kan ta det imot med et godt grep når du løsner det.

Etter at vinduet er fjernet må du rengjøre nøye rundt kanten av det gamle vinduet med sprit. Fjern først eventuelle rester av silikon eller tetningsmasse.

Prøv det nye vinduet i hullet først. Dersom det er høy glipe i toppen av vinduet kan du legge inn noen avstandsblokker av gummi eller tre. Det skal være lik mellomrom på alle sider av vinduet.

Personen på innsiden kan se hvor stor glipe det er mellom sidene.

Noen ganger kommer ditt nye vindu med ferdigmontert monteringslist. På dette vinduet må man legge den på selv. Før den dobbelsidige skumtapen rundt hele kanten av vinduet og la den overlappe med en liten centimeter. Sørg for at overlappingen kommer på undersiden av vinduet.

Vask med alkohol før du monterer tapen.

Tips. Fjern papirbaksiden av tapen før du legger den i hjørnene. Papiret er stivere enn resten av tapen og ved å fjerne tapen kommer du lettere rundt kanten av vinduene.

Overlapp i bunnen av vinduet

Spray deretter vinduet og vinduskanten lett med rent vann. Dette kan kanskje virke rart, men det gjør det mulig å justere vinduet uten at tapen kleber med en gang. Vannet vil fordampe og gi god klebring senere.

Press vinduet og den selvklebende tapen godt inn mot bobilen/campingvognen.

Når vinduet er på plass og det er lik avstand mellom alle sider kan du montere den innvendige rammen. Noen rammer er «hele» mens andre har en skjøt.

Dersom din vindusramme kommer med en skjøt skal du starte med første skrue her. Skru inn skruen i en vinkel slik at den vil presse inn mot den andre siden av skjøten. Ikke skru den helt inn enda.

Skru deretter inn skruene i hvert hjørne av vinduet og en på midten i toppen. Ikke skru inn skruen som sitter i hjørnet rett over skjøten enda, dette gir litt rom slik at skjøten kan bevege seg til neste skritt.

Nå skrur du den siste skruen inn på oversiden av skjøten. Denne skrur du med en vinkel nedover mot skjøten slik at disse vil klemme inn i hverandre. Etter at skjøten er skrudd til kan du skru til resten av skruene, men pass på at du ikke bruker for mye moment slik at skruene glipper.

Til sist kan du legge på en forsegling/tetningsmasse på oversiden av vinduet. Legg på maskeringstape over og under og legg på fug. Dra over med fingeren etterpå slik at fugen blir jevn og dra deretter av maskeringstapen med en gang.

Dette steget er ikke alltid nødvendig ettersom mange vindu-produsenter garanterer ett tett vindu også uten tetningsmasse.

Se utvalget av vindu og tilbehør på Scandihills.no